Is website onderhoud wel nodig?

April 06, 2017

Geregeld krijgen we de vraag of het wel nodig is om onderhoud aan een website uit te voeren, want ja, de website bevat nu toch alle informatie, het werkt prima en er hoeft écht niets meer aan gedaan te worden.

Maar is dat wel zo? 

Waar moet je rekening mee houden?

Denk aan bijvoorbeeld de vindbaarheid in Google, de beveiliging en optimale werking van je site, maar vergeet ook zeker de beleving van je website bezoekers niet.

Als je een website bezoekt en de website is traag, formulieren werken niet goed of de informatie is flink verouderd, dan wekt dat niet bepaald veel vertrouwen op… toch?

Maak het hackers niet te makkelijk

Misschien denk je er niet meteen aan, maar als je niet op tijd onderhoud aan je website laat uitvoeren, dan is je website mogelijk kwetsbaar voor hackers die misbruik maken van fouten in de verouderde versie. Je website kan dan door de hackers worden aangepast of nog veel erger, gegevens van jou en je klanten kunnen gestolen worden. Er kan zelfs SPAM vanuit jouw naam worden verstuurd of je website wordt misbruikt voor het verspreiden van een virus.

Dit kan je niet alleen financiële schade opleveren, maar het kan ook een slechte invloed hebben op je reputatie.

Voorkom deze negatieve gevolgen

Als Google opmerkt dat je website misbruikt wordt, dan kan dit ten koste gaan van je positie in Google. Bezoekers kunnen zelfs een waarschuwing krijgen dat je website niet betrouwbaar is.

Deze negatieve gevolgen zijn vrij eenvoudig te voorkomen door op tijd onderhoud uit te laten voeren. Een update voor een plugin of het CMS systeem wordt beschikbaar gesteld zodra er bijvoorbeeld een beveiligingslek is geconstateerd. Het is belangrijk dat zo’n update zo snel mogelijk wordt uitgevoerd.

Belangrijk om niet te vergeten

Het is overigens ook belangrijk om de informatie aan de voorkant van je website actueel te houden. Laat je website minimaal twee keer per jaar bijwerken. Dit kan bijvoorbeeld door het bijhouden (en regelmatig updaten!) van een zakelijke blog of het laten plaatsen van een nieuwsbericht, nieuwe foto’s, klantreacties, projectinformatie etc.

Maak ook geregeld een back-up van je website of laat dit uitvoeren. Mocht er dan onverhoopt iets met je website gebeuren, dan kan de back-up teruggezet worden en ben je snel weer online.

Tot slot

Zou je nu eerder het onderhoud aan je website laten uitvoeren? We lezen graag hoe je erover denkt!

By Aron & Sharon Prins

Aron en Sharon Prins wonen en werken online vanuit Voorburg en hebben meer dan 15 jaar ervaring met het bouwen en beheren van WordPress websites. Ze hebben in de afgelopen jaren gewerkt aan zowel simpele als behoorlijk complexe websites. Denk bijvoorbeeld aan diverse membership sites, uitgebreide webshops, leeromgevingen, netwerkmarketing sites, funnel sites, etc. Of je nu een simpele website wil voor je bedrijf, of een complexe setup met webshops, funnels en andere coole dingen: geen probleem. Wij helpen je graag verder!

Related Articles

Zo maak je gratis een bedrijfsvermelding in Google Maps

Zo maak je gratis een bedrijfsvermelding in Google Maps

Wat is de Google Bedrijfsvermelding? Dagelijks worden er duizenden zoekopdrachten gegeven voor het vinden van bedrijven in de regio. Er verschijnen dan bedrijven op Google Maps, maar ook worden bedrijven weergegeven als zogenaamde A t/m G opties bovenaan de...

read more
Hoe kan je een domeinnaam verhuizen?

Hoe kan je een domeinnaam verhuizen?

Wat houdt het verhuizen van een domeinnaam in? Als je eigenaar bent van een domeinnaam kan je ervoor kiezen om je domeinnaam te verhuizen. Bij het verhuizen wissel je van provider. Je blijft dan natuurlijk gewoon eigenaar van je domeinnaam. Als je je domeinnaam zelf...

read more
Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Yeah! Je website is af! Je bent klaar voor een groot aantal bezoekers op je website, maar... zijn er wel bezoekers? Waar kan je dat zien en hoe krijg je meer bezoekers op je website? In Google Analytics kan je je website aanmelden en in de gratis tool kun je meten wat...

read more

0 Comments