Hoe kies je een goede domeinnaam?

April 14, 2017

Een domeinnaam is een uniek adres op het internet (bijvoorbeeld: https://www.goedewebsitebouwen.nl). Als je een domeinnaam wil registreren is het van groot belang dat deze “vrij” is en nog niet in gebruik is genomen.

Maar hoe kies je een goede domeinnaam en welke fouten moet je zien te voorkomen?

Vindbaarheid in de zoekmachines

Wij adviseren om een goede domeinnaam te kiezen die zowel makkelijk vindbaar is in de zoekmachines als herkenbaar is voor je bedrijf. Je kan kiezen voor je bedrijfsnaam, dit is aan te raden als je merkbekendheid op wil bouwen. Toch kan het ook handig zijn om bijvoorbeeld goede keywords in je domeinnaam te kiezen, waardoor je sneller gevonden kan worden wanneer men niet bekend is met je bedrijf.

Wij hebben alweer een tijdje geleden om de tafel gezeten met een van onze klanten. Jack is schilder en zijn bedrijfsnaam is J. da Costa Schilderwerken. De domeinnaam die hij zelf al had vastgelegd is: http://www.jdcschilderwerken.nl Op zich niets mis mee natuurlijk, maar als er in Google gezocht werd op de keywords “schilder Den Haag” of “vakschilder” etc dan kwam Jack zijn website niet als eerste naar boven. We hebben uiteindelijk http://www.vakschilderdenhaag.nl geregistreerd en deze automatisch laten doorzetten naar de andere domein. Jack zijn website wordt nu beter gevonden in Google, ook door mensen die nog niet met zijn bedrijf bekend zijn.

Uiteraard kun je met zoekmachine optimalisatie (SEO) heel ver komen, maar daar zitten ook weer extra kosten aan en dat is een continu proces en geen eenmalige actie. Daarover in een volgende blogpost meer!

Start met brainstormen

Ga er eens rustig voor zitten en schrijf naast je bedrijfsnaam alle namen en variaties op die je maar kan bedenken. Het maakt niet uit of het een gek idee is, soms kan een heel gek idee tot een briljante domeinnaam leiden!

Heb je inmiddels een lijst gemaakt? Ga dan nu kijken wat goed klinkt (spreek het ook hardop uit) en wat makkelijk te onthouden is. Maak een klein lijstje met een paar opties die geschikt kunnen zijn.

Waar moet je verder op letten?

Belangrijk is om een korte domeinnaam te kiezen, die eenvoudig te begrijpen is en gebruik het liefst geen cijfers. Kijk zelf maar, wat is makkelijker en sneller te onthouden: www.mooiedag.nl of www.hetiseenm00iedag2day.net?

Let ook op auteursrecht / merkrecht, het is niet toegestaan om bijvoorbeeld Facebook in je domeinnaam vast te leggen. Het is een geregistreerd merk en alleen zij hebben het recht om de naam Facebook te gebruiken.

Welke extensie kies je?

De extensie .nl is het meest gebruikelijk wanneer je website in het Nederlands geschreven is en wanneer je doelgroep ook Nederland is. Ga je voor een meertalige website of is je website in het Engels geschreven, probeer dan een .com extensie vast te leggen. Er zijn tegenwoordig heel veel extensies beschikbaar, wij adviseren om voor een .nl of .com te gaan.

Controleer of de domeinnaam vrij is

Als het goed is heb je nu één of meerdere opties voor een domeinnaam. Hoe weet je nu of de domeinnaam ook daadwerkelijk nog beschikbaar is?

Hiervoor kun je bij een hostingbedrijf terecht. Kijk bijvoorbeeld bij Cloudustries en typ je eerste voorkeur in. Je ziet vanzelf of deze domeinnaam nog vrij is. Als deze vrij is kun je ‘m direct registreren, is deze niet vrij dan probeer je de volgende optie op je lijstje.

Tot slot

Weet je nu voldoende om een goede domeinnaam te kunnen registreren? Of heb je er liever wat hulp bij?

By Aron & Sharon Prins

Aron en Sharon Prins wonen en werken online vanuit Voorburg en hebben meer dan 15 jaar ervaring met het bouwen en beheren van WordPress websites. Ze hebben in de afgelopen jaren gewerkt aan zowel simpele als behoorlijk complexe websites. Denk bijvoorbeeld aan diverse membership sites, uitgebreide webshops, leeromgevingen, netwerkmarketing sites, funnel sites, etc. Of je nu een simpele website wil voor je bedrijf, of een complexe setup met webshops, funnels en andere coole dingen: geen probleem. Wij helpen je graag verder!

Related Articles

Zo maak je gratis een bedrijfsvermelding in Google Maps

Zo maak je gratis een bedrijfsvermelding in Google Maps

Wat is de Google Bedrijfsvermelding? Dagelijks worden er duizenden zoekopdrachten gegeven voor het vinden van bedrijven in de regio. Er verschijnen dan bedrijven op Google Maps, maar ook worden bedrijven weergegeven als zogenaamde A t/m G opties bovenaan de...

read more
Hoe kan je een domeinnaam verhuizen?

Hoe kan je een domeinnaam verhuizen?

Wat houdt het verhuizen van een domeinnaam in? Als je eigenaar bent van een domeinnaam kan je ervoor kiezen om je domeinnaam te verhuizen. Bij het verhuizen wissel je van provider. Je blijft dan natuurlijk gewoon eigenaar van je domeinnaam. Als je je domeinnaam zelf...

read more
Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Hoe krijg je meer bezoekers op je website?

Yeah! Je website is af! Je bent klaar voor een groot aantal bezoekers op je website, maar... zijn er wel bezoekers? Waar kan je dat zien en hoe krijg je meer bezoekers op je website? In Google Analytics kan je je website aanmelden en in de gratis tool kun je meten wat...

read more

0 Comments